9 Haziran 2009 Salı

BİZ KİMİZ

Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileriyiz. Öğretmenimiz Yrd. Doç. Dr. Oya Abacı danışmanlığında böyle bir uygulamaya başladık. Topluma Hizmet Uygulamaları kapsamında okul öncesi öğrencilerine arkeoloji müzesini ve önemini tanıtmak, öğretmenlere müze gezisi öncesi, sırası ve sonrasında ne tür etkinliklerden faydalanabilecekleri hakkında bilgi vermek amacıyla bu programı hazırladık. Hazırladığımız bu programın öğretmenlere, öğrencilere ve velilere yararlı olmasını diliyoruz.

PROGRAMI HAZIRLAYANLAR: Aynur ADAM, Ayşegül ÖZBEK, Betül ASLAN, Feridun BİRGÜL, Mukadder TOSUN, Mustafa ÜNAL, Levent ŞİMŞEK, Serdar ÇOLBANTAY, Tevfik ÖZTAŞ, Tuğba KULABER, Yurdanur AY.

DANIŞMAN: Yrd.Doç. Dr. Oya ABACI

NEDEN BU PROGRAMI HAZIRLADIK?
Günümüzde eğitim artık sınıf ortamı dışına taşmış durumda. Etkili bir eğitim ve öğrenme için nesnenin kendisinin kitap resimlerinden daha etkili olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bizler de Okulöncesi eğitiminde müzelerden nasıl yararlanacağımız hakkında bu programı oluşturmaya karar verdik. 20. yy başından beri batılı ülkeler tarafından kullanılan, eğitimin müzelerden yararlanması yöntemi yeni programla birlikte ülkemizde de önemli bir konuma geldiğini düşünüyoruz. Bu projede İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni kullandık. Her eğitimci bu programı kendi ilindeki arkeoloji müzelerine uyarlayabilir.

NEDEN ARKEOLOJİ MÜZESİNDEN BAŞLADIK?

Arkeoloji müzeleri tarih öncesi çağlardan Bizans döneminin sonuna kadar olan dönemlere ait sanat eserlerinin sergilendikleri müzelerdir. Yani içerisinde en eski kalıntıları barındırır.
Bu müzeler, tarihin karanlıkta kalmış noktalarını aydınlatmada bize yardımcı olacak tarihi belge ve kalıntıların bulunduğu eşsiz birer kaynaklardır. Ayrıca tarihte yazılı belgelerin bulunmadığı dönemler hakkında insanların yaşayış, tarz ve yaşam olanaklarının incelenmesini ve okul öncesi dönemdeki çocukların geçmiş, bugün ve gelecek arasında bağ kurabilmesini sağlamaktadır.
Bizlerde, müze eğitimine en eski dönemlerden başlamanın daha yararlı olacağını düşünerek, arkeoloji müzesinden başladık.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir blog hazırlamışsınız. İnsanların kafasında soyut kalan müze etkinliklerinide çok güzel somutlaştırmış ve güzel bir şekilde kurgulamışsınız. Ancak topluma hizmet dersinde galiba topluma nasıl bir hizmetten bahsedildiği net değil daha doğrusu topluma hizmet dediğinizde aynı zamanda alıntıların kaynaklarının da belirtilmesi gerktiğini düşünüyorum. Kendime ait örneği gördüm ve çok şaşırdım. Kaynak belirtmeyişinize de aynı şekilde üzüldüm. http://okuloncesimuzeegitimi.blogspot.com/2010/01/koc-muzesi-1gunluk-plan-konu-tasitlar.html bu sayfada yer alan taşıtlarla ilgili sanat etkinliği şahsıma aittir. Bilmeceler için yapılan alıntının kendi etkinliğim için de yapılmasını rica ediyorum. Aksi takdirde kötüye kullanımı bildirmek durumunda kalacağım. yaptıklarınız için tekrar tebrik ediyorum ancak haklarımın da kötüye kullanılmasının engellenmesini istiyorum. Lütfen gereğini yapınız..